Slabirea structurilor de ancorare a rectului poate duce la aparitia prolapsului rectal. Se asociaza de obicei un un colon sigmoid alungit, redundant, ceea ce contribuie la tulburarile de evacuare a bolului fecal, specifice pacientilor cu prolaps rectal. Prolapsul rectal poate fi intern, atunci cand se produce o invaginare recto-rectala, ce se manifesta clinic prin sindromul de defecatie obstructiva, pacientul avand dificultati de evacuare a bolului fecal. Cealalta varianta, prolapsul extern, este vizibil la examenul clinic, in special la momentul defecatiei cand se exteriorizeaza prin orificiul anal, rectul slabit. Poate implica doar mucoasa rectului sau chiar intregul perete al acestuia (full-thickness), mai ales la pacientii cu tulburari de statica ale planseului pelvin, carora le cauzeaza tulburari functionale neplacute.
Tratamentul este intotdeauna chirurgical si urmareste restabilirea anatomiei locale cu reancorarea rectului, fara a leza structurile nervoase autonome pelvine care ar produce tulburari sexuale, urinare precum si inertia rectului. Abordul poate fi transabdominal, clasic (deschis) ori laparoscopic, sau perineal. Procedeele perineale se indica la pacientii tarati, care nu tolereaza anestezia generala. Au o rata de recurenta mai mare precum si o frecventa crescuta de incontinenta anala postoperatorie. Se prefera procedeele transabdominale, care realizeaza o reparare mult mai solida.
Rectopexia ventrala laparoscopica a fost descrisa de André D’Hoore in 2006, fiind la ora actuala unul dintre cele mai utilizate procedee la nivel mondial. Realizarea laparoscopica a procedurii asigura o disectie fina si precisa a rectului, minim-traumatica, cu prezervarea structurilor nervoase pelvine fara a denerva rectul, evitand astfel sechelele postoperatorii asociate interventiilor clasice mult mai delabrante. Abordul miniminvaziv este tolerat mai bine de varstnici, asigura o recuperare rapida cu dureri postoperatorii mai mici, cu mobilizare precoce si reluarea imediata a alimentatiei orale. In general, reluarea tranzitului digestiv dupa interventiile corectoare ale prolapsului rectal este greoaie, abordul laparoscopic permitand o reluare mai rapida a acestuia, cu reducerea ileusului postoperator si minimizarea constipatiei. Intelegerea anatomiei si fiziologiei pelvine, face fezabila realizarea rectopexiei pe cale laparoscopica, asa cum este prezentat in video de mai jos: